Menu użytkownika

Choroby autoimmunologiczne CZĘŚĆ 2

Download PDF

 Choroby autoimmunologiczne – klasyfikacja


Choroby                                                              Czynnik, na który oddziałują przeciwciała

Miastenia ciężka rzekomoporaźnaChoroba GravesaZapalenie tarczycyCukrzyca insulinoopornaAstmaMłodzieńcza insulinozależna cukrzyca

Szkodliwa anemia

Choroba Addisona – cisawica

Idiopatyczna niedoczynność przytarczyc

Niepłodność

Przedwczesna niewydolność jajnikowa

Pęcherzyca

Marskość wątroby pierwotna żółciowa

Anemia autoimmunizacyjna

Idiopatyczna plamica małopłytkowa

Neutropenia idiopatyczna

Bielactwo

Choroba Méniere’a i stwardnienie kości

Chroniczne czynne zapalenie wątroby

Zespół Goodpasture’a

Reumatoidalne zapalenie stawów

Zespół Sjogrena

Toczeń rumieniowaty układowy

Twardzina układowa

Zapalenie wielomięśniowe

Receptory acetylocholinyReceptor hormonu stymulującego tarczycęTarczycaReceptor insulinyAdrenergiczne receptory beta 2Komórki wysepek trzustkowych

Komórki ścienne żołądka

Komórki nadnerczy

Komórki przytarczycy

Sperma

Komórki śródmiąższowe, komórki ciałka żółtego

Międzykomórkowa substancja skóry

Mitochondria

Erytrocyty

Płytki krwi

Neutrofile

Melanocyty

Kolagen typu II

Jądra hepatocytów

Błona podstawna

Gamma globulina, antygeny związane z wirusem

Jądra komórkowe i centromer

Jądra komórkowe, DNA, RNA, erytrocyty, itd.

Jądra komórkowe i centromer

Jądra komórkowe, RNA

 

  Choroby autoimmunologiczne

choroby autoimmunologiczneKomórki T mogą wspierać podział w pomocniczych limfocytach (Th), cytotoksycznych (Tc) lub supresorowych komórkach. W odpowiedzi na obce patogeny, komórki T wydzielają limfokiny, cytokiny, interleukiny oraz  interferony. Pomocnicze komórki T towarzyszą komórkom B i wspierają podział  na dwie specjalne linie obrony – Th1 i Th2. Kiedy jedna z tych linii (Th1 lub Th2) zostanie przekroczona, pojawia się okazja do deregulacji odporności, doprowadzając do odpowiedzi hiperimmunologicznej, powodującej chorobę autoimmunologiczną, albo do niekontrolowanej infekcji. Sterinol, połączenie naturalnych steroli roślinnych i sterolin, moduluje funkcję komórek T przez ulepszanie ich zdolności do podziału. Wspierają one interleukine-2 i interferon gamma bez oddziaływania na pomocnicze komórki Th2 (wywołujących zapalenia), zwiększając produkcję przeciwciał. Konwencjonalne leki hamują odpowiedź odpornościową w całej rozciągłości. Steroliny, modulują odpowiedź odpornościową i są w stanie odwrócić anomalie układu immunologicznego w miejscu wystąpienia choroby.[1]

Z oleju wątroby rekina otrzymuje się alkiloglicerole. Badania wykazały, że mogą one hamować aktywację kinazy białkowej C, istotnego kroku w proliferacji komórkowej. Chociaż mechanizm antyproliferacji i aktywności immunomodulacyjnej jest nieznany, sugeruje się jego hormonalne oddziaływanie zarówno na autokrynowe, jak i parakrynowe systemy.[2] Alkiloglicerole wspomagają stymulację systemu immunologicznego, a doniesienia wykazały, że przynoszą one ulgę cierpiącym na astmę, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów i inne zaburzenia autoimmunologiczne.

L-karnityna jest aminokwasem poprawiającym stan związany z niską energią komórkową. Wykazała korzystny wpływ na osłabione, przez konsumpcję groźnych tłuszczy, funkcje odpornościowe.[3] Zawdzięczamy to jej zdolnościom do zmniejszania stężenia lipidów (tłuszczy) w osoczu, dzięki poprawie transportu korzystnych kwasów tłuszczowych do komórkowych mitochondriów, gdzie wykorzystywana jest do produkcji energii. Acetylo-L-karnityna jest formą karnityny, która jest skuteczniej utylizowana w mitochondriach.

Wspierając układ pokarmowy

choroby autoimmunologiczne - wspierając układ pokarmowyPrzepuszczalność jelitowa często jest zakłócana przez m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę Crohn’a, zaburzenia trzustki i alergie pokarmowe. Rezultaty starzenia się, wpływu stresu, stosowania lekarstw i konsumpcji alkoholu również zmieniają przepuszczalność, pogarszając barierę, która rozdziela pokarm i bakterie jelitowe od reszty ciała.

Słaba ruchliwość jelitowa i perystaltyka mogą negatywnie wpłynąć na korzystną florę bakteryjną, zmieniając naturalny przepływ substancji odżywczych, które są dla nich dostępne. Te same czynniki mogą zwiększać wzrost nieprawidłowych bakterii i ich produktów ubocznych, prowadząc do absorpcji antygenowych substancji do krwiobiegu. Choroby systemu odpornościowego wiążą się z antygenowymi substancjami wyprodukowanymi przez florę jelitową. Aby rozwiązać ten problem, równowaga bakteryjna musi zostać przywrócona, poprzez stosowanie suplementacyjnych probiotyków oraz priebiotyków, które „karmią” nadprogramowe bakterie. Pewne rodzaje bifidobakterii i lactobacilli pomagają przywrócić równowagę mikroflory oraz stabilizować przepuszczalność jelit. Fruktooligosacharydy (FOS) są cukrami prostymi, sprzyjającymi rozwój lactobacilli i bifidobakterii (z wyjątkiem rodzajów bifidum).

Niektóre suplementy są stosowane by pobudzić wzrost i funkcje komórek jelitowych. Zaliczamy do nich:

  • L glutaminian, aminokwas, którego obecność w diecie nie jest nieodzowna, zwiększa jednak liczbę komórek w jelicie cienkim wraz z liczebnością i wzrostem ich kosmków.
  • Kwas masłowy, krótki łańcuch kwasów tłuszczowych, poprawia funkcję i integralność jelita grubego i jest czynnikiem przeciwnowotworowym.
  • Kwasy tłuszczowe DHA (z oleju rybiego) i GLA (z oleju ogórecznika), zmniejszają zapalenie i poprawiają funkcjonowanie jelitowe.

Dodatek A tego dokumentu dostarcza konkretną informację na temat dietetycznych i jelitowych czynników związanych z chorobą autoimmunologiczną.

Zmniejszając stres

choroby autoimmunologiczne a zmniejszanie stresuStres jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób. Nawet niewielki, ale długotrwały pobudza gruczoły nadnerczy do wyprodukowania kortyzolu, który w nadmiarze osłabia funkcje odpornościowe. Brak prawidłowego odpoczynku i snu, depresja i zakłócenia emocjonalne przyczyniają się do zaburzeń odpornościowych. Ponadto, istnieje związek pomiędzy układem limbicznym, częścią mózgu, która wyzwala emocje a funkcjami odpornościowymi. Dlatego, aby zbalansować system immunologiczny, należy zrównoważyć umysł i emocje. Biologiczne sprzężenie zwrotne, wizualizacja, joga, głębokie oddychanie, terapia muzyką, pozytywne nastawienie, medytacja i modlitwa pomagają w utrzymaniu równowagi.[4]

Suplementacyjne podejście do redukcji stresu, dostępne jest dzięki stosowaniu wyciągu z Garum Armoricum (Adapton), który zawiera rodzaj unikalnych polipeptydów, służących jako prekursory endorfin i innych neuroprzekaźników. Wpływają one regulująco na układ nerwowy, umożliwiając dostosowanie się do stresujących, psychicznych i fizycznych warunków.[5] Innym antidotum na stres jest aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie, zwany teaniną. Chociaż daje efekt uspokajający w mózgu, to okazuje się zwiększać koncentrację i skupienie myśli.[6] Suplementacja DHEA (dehydroepiandrosteron) jest najskuteczniejszą drogą do blokowania efektów nadmiernego wydzielania kortyzolu.

Wspomagając zdrowie wątroby

choroby autoimmunologiczne - wspomagając zdrowie wątrobyWątroba odgrywa decydującą rolę we wszystkich aspektach metabolizmu i zdrowia, takich jak synteza i produkcja albumin (protein powodujących krzepnięcie krwi), magazynowanie glukozy czy synteza witamin i minerałów. Ponieważ wątroba oczyszcza i neutralizuje m.in. leki i toksyny, stany chorobowe mogą ulec poprawie dzięki wzmocnieniu jej funkcji. Zioło ostropestu plamistego, zawierające komponenty sylimaryny i silibininy, posiada dwa terapeutyczne mechanizmy. Pierwszy z nich, zmienia strukturę zewnętrznej błony komórkowej hepatocytów, zapobiegając przeniknięcie trucizn wątroby do wnętrza komórek. Drugi natomiast, stymuluje aktywność nukleolarnej polimerazy A, doprowadzając do wzmożenia rybosomalnej syntezy białek, co powoduje pobudzenie zdolności regeneracyjnej wątroby i stymulacji tworzenia się nowych hepatocytów.[7]

Podsumowanie

Chorobom autoimmunologicznym można przeciwdziałać dzięki wzmacnianiu systemu immunologicznego za pomocą suplementów, zdrowego stylu życia i diety oraz redukcji stresu. Poszczególne przypadki mogą wymagać zarówno leków na receptę jak i następujących suplementów:

  1. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pomagają zmniejszać zapalenie ogólnoustrojowe, towarzyszące chorobom autoimmunologicznym. Life Extension rekomenduje Super GLA/DHA, który ma zbalansowaną mieszankę obu kwasów EFA (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Kwas EPA, również zawarty w formule, zmniejsza efekty działania kwasu arachidonowego, zapalnego czynnika znajdującego się w mięsnych produktach. Stosuj 6 kapsułek dziennie.
  2. DHEA (dehydroepiandrosteron) jest hormonem steroidowym, który może zmniejszyć wpływ zapalnych cytokin; dawka zalecana to 25-50 mg dziennie. DHEA jest przeciwwskazany dla mężczyzn z rakiem prostaty i  kobiet cierpiących na nowotwór związany z estrogenem.
  3. Uszkodzenia wywołane działaniem wolnych rodników są skutkami ubocznymi normalnego, metabolicznego funkcjonowania i ekspozycji na toksyczne substancje. Swoją skuteczność w zmiataniu wolnych rodników, udowodniły następujecie suplementy:
  • Witamina C, 2,5 do 6 g dziennie.
  • Witamina E, 1 kapsułka Gamma E Tokoferol/Tokotrienol dziennie. (Najbardziej zbalansowana forma witaminy E, która dostarcza szerokie spektrum ochronne.)
  • Ekstrakt z zielonej herbaty, 2 do 4 bezkofeinowych kapsułek po 300 mg (90% polifenoli) dziennie.
  • Beta karoten, 1 kapsułka – zawierająca 25 000 IU dziennie.
  • Ekstrakt nasion i skórki winogrona, 2 kapsułki po 100 mg dziennie.
  • CoQ10, 100 do 200 mg dziennie.
  • SeMSc (selen) może być najefektywniejszą pochodną selenu, zwalczającą zapalenie i neutralizującą wolne rodniki; 1 kapsułka dziennie między posiłkami.
  1. Alkiloglicerole z norweskiego oleju z wątroby rekina mogą modulować system immunologiczny przy pewnych formach chorób autoimmunologicznych; 1 kapsułka – 1000 mg, [zawierająca 20% alkigliceroli (200mg)] dziennie.
  2. Acetylo-L-karnityna usprawnia transport EFA do komórkowych mitochondriów i może modulować efekty szkodliwych, nasyconych tłuszczy. Sugerowana dawka to 2 kapsułki po 500 mg dwa razy dziennie.
  3. Super Karnozyna pomaga chronić przed formowaniem glikowanych białek; 2 do 3 kapsułek po 500 mg dziennie.
  4. Moducare, zawierający sterole roślinne, poprawia system immunologiczny dzięki balansowaniu reakcji  Th1/Th2; 1 kapsułka 3 razy dziennie między posiłkami.
  5. Life Flora jest probiotykiem, który może ponownie zaszczepić w jelicie zdrowe kultury bakterii; 1 do 4 kapsułek dziennie dla utrzymania zdrowego przewodu pokarmowego.
  6. Nutra Flora jest prebiotykiem zawierającym FOS, substancję odżywczą dla flory jelitowej; 1do 4 łyżeczek dziennie dla ludzi z przewlekłymi stanami chorobowymi.
  7. Kwas masłowy jest krótkim łańcuchem kwasów tłuszczowych, potrzebnym do zdrowego funkcjonowania jelita grubego. Może pomóc zmniejszać zapalenia jelitowe, które towarzyszą pewnym stanom autoimmunologicznym. Są przepisywane przez lekarza.
  8. L-glutamina wspomaga utrzymać zdrowie jelita cienkiego i zwiększyć liczbę komórek jelitowych; 1 do 2 g dziennie.
  9. Adapton służy jako prekursor do endorfin, pomagający zmniejszyć stres. Rozpoczęcie dawkowania zacząć od zażywania 4 kapsułek zaraz po przebudzeniu rano przez 15 dni, następnie w razie potrzeby zmniejszyć ilość.
  10. L-teanina, aminokwas pochodzący z zielonej herbaty, redukuje stres przez wywołanie  dobrego samopoczucia; 1 do 4 kapsułek dziennie.
  11. Wątroba jest najważniejszym detoksykacyjnym organem w organizmie. Silymarin i Silibinin Plus poprawiają funkcję wątroby. Sugerowana dawka to 2 kapsułki dziennie Silibinin Plus, dostarczających 250 mg sylibininu i 60 mg sylimarinu.

DODATEK A

Zespół nieszczelnego jelita

choroby autoimmunologiczne a zespół nieszczelnego jelitaZdrowy przewód pokarmowy (jelita) wykonuje mnóstwo funkcji, takich jak trawienie pokarmu, absorpcja małych cząsteczek pożywienia (konwertowanych w energię), transportowanie witamin i minerałów przez wyściółkę jelitową do krwiobiegu. Przyczynia się również do chemicznego systemu oczyszczania organizmu oraz zawiera immunoglobuliny lub przeciwciała, które działają jako pierwsza linia obrony przeciw infekcjom.

Zespół nieszczelnego jelita to stan, w którym rozwijające się ubytki w błonie śluzowej jelit pozwalają bakteriom, toksynom i pokarmom przedostać się do krwiobiegu. Ta przepuszczalność prowadzi do zapalenia i atroficznych uszkodzeń wyściółki błony śluzowej, prowadząc do zakłóceń działania układu pokarmowego. W wyniku tego, duże molekuły pokarmowe i toksyczne patogeny, będące obcymi dla naszego naturalnego systemu obronnego, zostają absorbowane do organizmu. Skutkuje to produkcją przeciwciał, które rozpoczynają walkę z własną zdrową tkanką. Alergie żywieniowe często komplikują zespół nieszczelnego jelita, dlatego za pomocą diety eliminacyjnej należy określić pokarmowy czynnik drażniący.

Utrzymując równowagę pH w jelicie

 choroby autoimmunologiczne - utrzymując równowagę pH w jelicieDieta może znacząco wpłynąć na wszystkie funkcje odpornościowe. Ponieważ 80% komórek systemu immunologicznego znajduje się w obszarze jelita cienkiego, liczne, potencjalne antygeny mogą tworzyć się z niepełnego rozkładu produktów żywieniowych. Stany autoimmunologiczne mogą zostać wywołane przez uczulenia pokarmowe, które powodują przepuszczalność i zespół nieszczelnego jelita.[8] Pierwszą linią obrony przeciw przemianie struktur białkowych, powodujących autoimmunizację, jest konsumpcja pokarmów, tak naturalnych jak to tylko możliwe. Ponadto, organizm powinien być utrzymywany w prawidłowej skali kwas/zasada. Właściwy stosunek ilościowy to 25% pokarmów zakwaszających do 75% alkalizujących. Poniższa tabela przedstawia wytyczne do selekcji właściwych artykułów pokarmowych. Oczywiście, istotne jest aby stosować dietę bogatą zarówno w alkalizujące, jak i zakwaszające produkty. Reakcje alergiczne i inne formy stresu przyczyniają się do produkowania kwasów. Obecność w organizmie dużego zakwaszenia powinno skłonić Cię do wybierania artykułów pokarmowych, w większości z grupy alkalizującej.

ALKALIZUJĄCE POKARMY

Warzywa


CzosnekBrukselka

Seler naciowy

Ogórki

Sałata (wszystkie rodzaje)

Mniszek lekarski

Groch

Kiełki   (wszystkie rodzaje)

Młoda pszenica

SzparagiKapusta

Boćwina

Bakłażan*

Skorzonera

Kwiaty jadalne

Papryka*

Kabaczek

Dziko rosnące zioła

RzeżuchaMarchewka

Glony chlorella

Kapusta włoska

Liście gorczycy

Cebula

Dynia

Zioła Alfalfa

Kalafior

BrokułyGrzyby

Kapusta ogrodowa

Kalarepa

Tzw. sałata morska – czerwone algi

Pasternak

Spirulina (alga)

Młody jęczmień

 

Owoce


JabłkaJeżyna

Daktyl, figi

Nektaryna

Malina (wszystkie jeżyny)

Arbuz

MorelaRosa miodowa

Winogrono

Pomarańcza, cytryna

Mandarynka

Jagoda

AwokadoKantalupa

Grejfrut, limonka

Brzoskwinia, gruszka

Pomidor*

 

BananWiśnia, rodzynki

Truskawka

Ananas

Owoce tropikalne

 

Białka


Jajka z wolnego chowuJogurt organiczny

Nasiona lnu

Proso

Sproszkowana serwatka białkaMigdał

Nasiona dyni

Kiełkujące ziarna, orzechy

Chudy serek wiejskiKasztan

Tempeh (fermentowane)

Chuda pierś z kurczakaTofu (fermentowane)

Słonecznik

Inne


Ocet jabłkowy Pyłek pszczeli Ziarna lecytyny

Napoje


GREENS+Świeży sok owocowy (niesłodzony) Mleko organiczne (niepasteryzowane)Woda mineralna (niegazowana) Soki warzywne i owocowe Woda źródlana

Herbaty


Zielona herbataHerbata z mniszka lekarskiego Żeń-szeńHerbata bancha Ziołowa herbata Kombucha

Słodziki


Stewia

Przyprawy i dodatki


CynamonGorczyca ImbirTamari Wszystkie ziołaMiso Papryczki chiliSól (morska, celtycka)

Warzywa orientalne


Grzyb MaitakeAlgi Kombu

Glony morskie

Rzodkiew japońska DaikonGrzybek niesmiertelności Reishi

Wodorosty Wakame

Korzeń mniszkaCzerwona alga Nori Grzyby ShiitakeMorela japońska Umeboshi

 

PRODUKTY ZAKWASZAJĄCE

Tłuszcze i Oleje


Olej z awokadoOlej z ziaren konopi siewnej

Olej sezamowy

Olej rzepakowyOlej z pestek winogron

Olej słonecznikowy

Olej kukurydzianySmalec Olej z ziaren konopi siewnejOlej z szafranu łąkowego

Owoce


Żurawina

Zboża


Ciasteczka ryżoweGryka zwyczajna

Żyto

Pszenica orkisz

Ciasteczka pszenneKukurydza

Płatki owsiane

AmarantJęczmień

Pszenica

Komosa ryżowaRyż Kamut (brązowy, basmati)

Nasiona konopi

Nabiał ( Mleko i Ser żółty)


Ser krowiSer, przetworzony Ser owczyMleko Ser kozi Masło

Orzechy i Masło


NerkowiecMasło z orzechów ziemnych Orzech laskowyLeszczyna Orzech brazylijskiPasta sezamowa Orzech ziemnyOrzech włoski

Białko pochodzenia zwierzęcego


WołowinaTuńczyk
Przegrzebki

Łosoś

Dziczyzna

KarpJagnięcina

Krewetka

Kaczka

 

MięczakiJagnięcina

Ryba, białe mięso

Wieprzowina

OstrygiMałże

Indyk

 

Makaron (biały)


Kluski Makaron Spaghetti

Inne


Ocet destylowany Drożdże piwowarskie Kiełki pszenicy Ziemniaki *

Leki i substancje chemiczne


Leki medyczne Leki psychodeliczne Pestycydy Herbicydy

Łakocie i Słodziki


MelasaSacharyna

Napoje bezalkoholowe

SłodyczeCukier MiódAspartam Syrop klonowyNapoje o smaku owoców

Napoje alkoholowe


Piwo Spirytus Mocne trunki Wino

Fasola i rośliny strączkowe


Czarna fasolaSoczewica
Mleko sojowe

Czerwony groszek

CiecierzycaFasola półksiężycowata
Fasola zwykła
Łaciata fasolaBiała fasola
Mleko migdałowe
Mleko ryżoweFasola sojowa

Zielony groszek

* rośliny z rodziny psiankowatych

Uwaga: Stosować żywność hodowaną organicznie, kiedy tylko jest to możliwe

© Life Extension

Otwórz listę źródeł naukowych

[1] Bouic et al. 1996; Gupta et al. 1998

[2] Pugliese et al. 1998

[3] De Simone et al. 1982

[4] Hughes 1997; Long et al. 2001; Kuhn 2002; Lehrer et al. 2002; Vempati et al. 2002

[5] Crocq et al. 1978

[6] Juneja et al. 1999

[7] Flora et al. 1998; Luper 1998

[8] Kitts et al. 1997

Powiązane produkty:

, , , , , ,

Copyright © 2015 Sklep internetowy www.dluzszezycie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone

Ireneusz Adamczyk Znajdź nas w Google+

×
Pokaż
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Zanim nas opuścisz...

W Twoim koszyku dalej są wybrane przez Ciebie produkty.
Twoje zamówienie nie zostało złożone.


Aby złożyć zamówienie przejdź do koszyka i po wybraniu opcji przesyłki naciśnij przycisk "Przejdź do kasy", gdzie możesz podać dane adresowe. Pamiętaj, aby przed złożeniem zamówienia zaakceptować regulamin sklepu.


Jeśli masz pytania lub coś poszło nie tak:
zadzwoń - 601 817 838 lub napisz - biuro@dluzszezycie.pl.


Dokładamy wszelkich starań, żeby oferować wartościowe produkty, oparte na najnowszych badaniach naukowych, które pozwalają żyć zdrowiej i dłużej.

Przejdź do koszyka >
Zamknij
Rekomendacje dla Ciebie
Nagłówek
  • Witaj!

    Wygląda na to, że interesujesz się sprawami zdrowia i medycyny.

    Przygotowaliśmy kilkunastoczęsciowy bezpłatny program edukacyjny dotyczący najnowszych doniesień o profilaktyce i leczeniu wielu bardzo powszechnych schorzeń. Zachęcam do dołączenia do tego programu.


    Co 3-4 dni otrzymywać będziesz wiadomości, z których każda poświęcona będzie jednemu schorzeniu.


    Zaraz po zapisie otrzymasz w prezencie również e-book "Zdrowie mimo upływu lat".
  • Już0subskrybentów
  • Email Marketing by GetResponse